Heeft je hond overgewicht of begint hij dikker te worden? Goed dat je je daarmee bezig houdt, want een te dikke hond is echt niet gelukkig. Vaak merk je niet direct dat je hond te zwaar wordt, dat gaat immers heel geleidelijk. Als hij echter sneller moe wordt en steeds minder wil bewegen, dan kan het heel goed zijn dat hij te dik geworden is. Dat controleer je heel eenvoudig via zijn ribbenkast. Als je zijn ribben niet meer kunt voelen weet je zeker dat zijn vetlaag te dik geworden is en hij af moet vallen. Een hond die te dik is kan daar namelijk nare gevolgen van ondervinden. Zo kan hij diabetes krijgen, maar er is ook risico op hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. Het immuunsysteem van te dikke honden werkt vaak ook niet meer goed, met alle gevolgen van dien. Hoog tijd dus om je te dikke hond te helpen. Bekijk ons speciale assortiment hondenvoer voor honden met overgewicht, of lees even verder!
Help, mijn hond is te dik!
Wordt je hond te dik of is hij dat al? Doe er dan wat aan! Uit een Amerikaanse studie blijkt dat te dikke honden vaak tot twee jaar korter leven dan een hond met een gezond gewicht. Vraag je je af waardoor je hond te dik is, bedenk dan dat overgewicht verschillende oorzaken kan hebben. Zo kan zijn eten te veel vet bevatten, waardoor hij elke dag een klein beetje meer aankomt. Het kan ook zijn dat je hem te veel lekkers tussendoor geeft omdat je hond niet wil eten en hij daarvan aankomt. Krijgt je hond te weinig beweging, dan krijgt hij niet de kans om zijn energie kwijt te raken die hij door middel van zijn eten binnen krijgt. Daardoor wordt hij natuurlijk ook te zwaar. Het advies is dan ook drieledig: geef hem gezonde voeding, minder tussendoortjes en meer beweging!
Laat je hond niet te snel afvallen
Is je hond te dik (aan het worden), dan is het niet verstandig hem plotseling op een streng dieet te zetten en hem weinig eten te geven. Daardoor breng je namelijk zijn gezondheid in gevaar. Beter is het te kiezen voor speciaal voer voor te dikke honden, waardoor hij gezonder gaat eten. Besluit je dat te doen, dan kun je het beste niet van de ene op de andere dag overstappen naar andere voeding, maar zijn oude voer eerst mengen met het nieuwe voer. Zo voorkom je problemen met zijn spijsvertering en kan je hond langzaam aan zijn nieuwe voer wennen. Begin met een kwart nieuw voer en vul dat aan tot de normale hoeveelheid van zijn oude voer. In de loop van de dagen voer je dat op, totdat hij na een week alleen nog maar zijn nieuwe voer krijgt.
Let op: mix krokante brokken nooit met koudgeperste brokken. Krokante brokken hebben namelijk veel langer nodig om te verteren dan zachte, koudgeperste brokken. Als je van een krokante brok (geëxtrudeerde brok) overstapt naar een koudgeperste brok, dan moet dit ‘cold turkey’ gebeuren, zonder het oude en nieuwe voer te mixen.
Gezond voer voor te dikke honden
De beste manier om tot een gezond gewicht te komen is je hond dieetvoeding te geven. Goede dieetvoeding bevat een lager vetgehalte, meer vezels en veel voedingsstoffen. Zo krijgt je hond gezonde voeding binnen die hem meer energie geeft en schotel je hem tegelijkertijd een magere maaltijd voor, waardoor hij langzaam afvalt. Een goed voorbeeld van gezonde dieetvoeding is koudgeperste brokken. Deze brokken zijn mager en worden op een relatief lage temperatuur bereid waardoor mineralen, vitaminen en eiwitten zo veel mogelijk behouden blijven. Met dit zorgvuldig samengestelde voer behoudt je hond bovendien soepele gewrichten en bouwt hij een sterk afweersysteem op. Een gezonde keuze dus als voer voor te dikke honden!
Wat kun je verder nog doen?
Schakel je over op dieetvoer zodat je hond wat gewicht kwijt kan raken? Een goed idee. Geef hem daarnaast dan ook geen extraatjes meer en zorg dat hij meer beweegt. Let wel, een hond die te zwaar is vindt het lastiger om te bewegen dus doe – zeker in het begin – rustig aan. Je zult al snel merken dat hij een stuk fitter en energieker wordt, waardoor hij weer meer kan hebben.
Deze informatie beoogt niet het advies van je dierenarts te vervangen. Is je hond te dik en wil je weten wat de oorzaak is, raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts.