Click & Beloon! – Waarom clickertraining zo leuk is.

Leuk om te doen 

Je hebt er misschien al weleens over gehoord: clickertraining. Maar wat is dat nu eigenlijk? En zou het iets zijn voor jou en je hond? Het antwoord op de laatste vraag kunnen we je alvast geven: ja! Clickertraining is geschikt voor elk baasje en elke hond! Het is niet alleen een hele fijne methode om je hond bepaalde dingen aan te leren maar het versterkt ook jullie band. En het is natuurlijk gewoon ontzettend leuk om te doen!

 

Positieve methode 

Een van de grootste pluspunten van clickertraining is dat er op geen enkele manier gebruik gemaakt wordt van straf of correctie. Deze positieve trainingsmethode werd in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het eerst geïntroduceerd bij het trainen van dolfijnen. 

 

De hond en de clicker

Inmiddels wordt dit principe ook breed toegepast binnen de hondentraining. Hierbij wordt er geen fluit gebruikt, zoals bij dolfijnen, maar een clicker: een klein plastic ‘doosje’ voorzien van een metalen stripje dat een klikkend geluidje voortbrengt als het wordt ingedrukt. 

 

Lekkere voertjes 

Door middel van clickertraining leert de hond dat bepaald gedrag een beloning oplevert en daardoor zal hij dat gedrag vaker gaan vertonen. Zo’n beloning is dan meestal een lekker snoepje of voertje, ook wel een primaire bekrachtiger genoemd. 

 

Click en beloon 

Beloningswoordjes als ‘braaf’ en ‘goed zo’ zijn voorbeelden van secundaire bekrachtigers. Als deze worden uitgesproken terwijl er een voertje gegeven wordt, zal de hond ze met in elkaar in verband brengen en zal het gedrag dat hij op dat moment vertoont, versterkt worden. Ook de clicker is dus een secundaire bekrachtiger. Secundaire bekrachtigers hebben in eerste instantie geen waarde voor de hond maar door ze te koppelen aan een primaire bekrachtiger krijgen ze opeens wel betekenis! 

 

Timing 

Nu vraag je je misschien af waarom er tijdens het trainen niet uitsluitend gewerkt kan worden met de hierboven genoemde beloningswoordjes. Waarom een clicker? Het antwoord is: timing. Met de clicker kan je het gewenste gedrag op precies het juiste moment ‘vangen’. Een beloningswoord uitspreken duurt vaak langer dan een klik en de kans is dan aanwezig dat het voor de hond niet helemaal duidelijk is welke gedraging nu precies beloond wordt. 

 

Uniek geluid 

Met een clicker kan je de kleinste bewegingen op het juiste moment bekrachtigen en dit geeft veel duidelijkheid voor zowel de hond als voor jou. Daarnaast hoort de hond de normale beloningswoorden elke dag al voorbij komen en daardoor zijn ze niet zo bijzonder meer voor hem. Het geluid van de clicker daarentegen is uniek en over de betekenis ervan bestaat geen onduidelijkheid! 

 

Vele mogelijkheden 

Clickertraining biedt enorm veel mogelijkheden om honden allerlei leuke en soms ook nuttige gedragingen aan te leren, zoals bijvoorbeeld het halen van de krant of je pantoffels! 

Inmiddels wordt clickertraining dan ook op vele gebieden ingezet, zoals bij Doggydance of Obedience. Ook wordt de clicker steeds vaker gebruikt bij het trainen van paarden, konijnen, katten en zelfs kippen! 

 

Probeer het eens! 

Kortom, het is zeker de moeite waard eens een clicker aan te schaffen, je wat verder te verdiepen in de materie en te kijken hoever je komt met het trainen van je hond. Buiten het feit dat het zeer leerzaam is voor zowel hond als baas, is het ook nog eens heel erg leuk om op deze manier met je  hond bezig te zijn en samen te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. 

HONDENBROKKEN.NL

Fout, geen product gevonden..
Fout, geen product gevonden..
Google Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 17 beoordelingen