Wist je dat het voer dat je aan je hond geeft invloed kan hebben op zijn gedrag en zijn emoties? Dit heeft onder andere te maken met zijn neus. Het reukorgaan speelt namelijk een heel belangrijke rol in de hersenen van de hond en heeft dus een grote invloed op de manier waarop hij de wereld ervaart. Door meer te weten te komen over hoe de neus van jouw liefste maatje nu precies werkt, ga je dus vanzelf meer begrijpen van zijn belevingswereld!
De neus in het kort
Honden gebruiken hun neus ongeveer duizend tot tienduizend keer beter dan mensen. Hun neus is zo gebouwd dat er zo veel mogelijk geurmoleculen kunnen worden opgenomen. Ze kunnen hun neus bovendien van links naar rechts bewegen.
Reukcentrum
Ook is het oppervlak in de neus waar de moleculen worden geabsorbeerd veel groter dan bij de mens; bij mensen bedraagt het totale gewicht van dit reukcentrum 1,5 gram en bij honden maar liefst 6 gram. Daarnaast is een extra groot deel van de hondenhersenen bestemd voor het analyseren van geuren.
Verschillende neuzen
Zo veel verschillende honden, zo veel verschillende neuzen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten! Honden met een grote en brede snuit hebben een groter reukoppervlak en meer geurreceptoren dan honden met een kleine, platte snuit. Zo heeft een Duitse herder ongeveer 225 miljoen geurcellen, een teckel 125 miljoen en een Bloedhond wel 300 miljoen! Ter vergelijking: mensen hebben er slechts 5 miljoen.
Geuren onderscheiden
Hoewel honden ook hun ogen en andere zintuigen gebruiken, ‘zien’ zij de wereld dus voornamelijk door hun neus. Ze zijn werkelijk meesters in het herkennen, identificeren en onderscheiden van vele verschillende geuren.
Erwtensoep
Wij nemen een geur meestal als één geheel waar, terwijl honden deze geur als het ware ontleden en er allerlei andere dingen in ruiken. Een voorbeeld: als jij erwtensoep ruikt, ruik je erwtensoep. Jouw hond zal er echter alle verschillende ingrediënten in waarnemen.
Neusgaten
Honden vangen geuren veel actiever op dan mensen. Door de speciale manier waarop hun neuzen en hersenen gevormd zijn, pikken zij geuren veel sneller op uit de omgeving. Omdat ze hun neusgaten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, kunnen ze ook nog eens bepalen uit welke richting een geur komt.
Lijm
Een hond heeft onder meer een natte neus omdat hij dan meer geurmoleculen uit de lucht kan vangen. Net als een nat doekje meer stof opneemt dan een droge doek. Met een natte neus kan de hond de geuren dus makkelijker ruiken; het vocht werkt als een soort lijm. Je ziet dan ook vaak dat honden met hun tong over hun neus likken als zij heel hard hun best doen een bepaalde geur op te vangen.
Belonen met voertjes
Honden halen heel veel informatie uit geuren. Daardoor hebben die geuren een groot effect op hun emoties en gedrag. In de dagelijkse omgang met je hond kan je hier dus ook gebruik van maken!
Zo kan je lekker ruikende voertjes als beloning geven tijdens het opvoeden en trainen van je hond.
Prettig gevoel
Dit heeft overigens niet zoveel te maken met smaak, omdat de smaakpapillen van de hond niet zover ontwikkeld zijn als die van ons. Het is vooral de geur die de hond motiveert en hem een prettig gevoel geeft. Het reukvermogen staat namelijk in direct contact met de hersengebieden die geassocieerd worden met het ervaren van emoties.
Geheugen en emoties
Deze hersengebieden koppelen niet alleen een bepaalde emotie aan een gebeurtenis, ze zorgen er ook voor dat deze koppeling wordt opgeslagen in het geheugen. Dit is de reden dat sommige geuren opeens een bepaalde emotie of herinnering kunnen oproepen!
Lekker ruikende hondenbrokken
Door de hond met een lekker ruikend snoepje of voertje te belonen, ontstaat er dus een koppeling in zijn hersenen tussen goed luisteren en een fijn gevoel. Des te meer reden om je hond ook hondenbrokken voor te schotelen die aangenaam ruiken! Je kan hem daarmee bijvoorbeeld heel goed leren om netjes te gaan zitten en rustig te wachten terwijl jij zijn bak neerzet. Hij zal dit maar al te graag voor je doen!