Spelen met je hond – Niet alleen leuk maar ook nuttig!

De blaadjes vallen van de bomen, de temperaturen kruipen langzaam weer omlaag en het wordt steeds eerder donker. Oftewel: de winter komt eraan! Hoewel de hond natuurlijk nog steeds regelmatig wordt uitgelaten, wordt er vaak wel wat minder tijd besteed aan de dagelijkse wandelingen dan in de zomer. Hoe zorg je er dan voor dat je hond zijn energie toch lekker kwijt kan? 

 

Uitlaatklep 

Honden zijn hele slimme en leergierige dieren. Ze worden dan ook graag bezig gehouden; een bezige hond is een blije hond! Als ze te weinig uitdaging krijgen en hun energie niet kwijt kunnen, is er een grote kans dat ze verveeld en gefrustreerd raken. En dat is voor jou als hondenbaasje natuurlijk ook niet fijn. 

 

Stimuleren 

Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat we onze honden blijven stimuleren en dat we ze de uitdaging bieden die ze nodig hebben. Een hele goede en leuke manier is het doen van spelletjes. Niet alleen hou je de hond op deze manier geestelijk en lichamelijk bezig, het zorgt er ook voor dat je een (nog) betere band krijgt met je hond!

 

Soorten spellen 

Er zijn veel verschillende soorten hondenspelletjes. Ten eerste zijn er de zogenaamde denk- of intelligentiespellen. Hierbij moet de hond met zijn neus of poot vakjes of blokjes verschuiven of optillen om bij iets lekker te komen. Hij moet dus echt actief nadenken over hoe hij dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgt. Je kan het een beetje zien als hersengymnastiek voor de hond. 

 

Zoek! 

Een ander leuk spelletje is een zoekspel, waarbij je iets verstopt dat de hond vervolgens moet vinden door zijn neus te gebruiken. Je kan het beste beginnen met het verstoppen van hondenbrokjes of snoepjes in de huiskamer; op de bank, in een kastje, achter de gordijnen, plekjes genoeg! De hond moet op dat moment wel even de kamer uit maar zodra je alles verstopt hebt, kan je hem binnenlaten en het commando ‘zoek’ geven. 

 

Variëren

Als hij dit eenmaal doorheeft, kan je gaan variëren met de moeilijkheid van het spel. Je kan bijvoorbeeld ook eens andere dingen verstoppen, zoals een doekje of speeltje met jouw lucht eraan. Dit doe je door het voorwerp over je handen te wrijven en de hond eraan te laten ruiken. Vervolgens zet je hem weer even buiten de kamer en verstop je het doekje. Daarna laat je hem binnen en geef je het zoekcommando. In het begin zal je hem wel een beetje moeten helpen want dit is best een moeilijk spelletje. Uiteraard wordt hij uitgebreid beloond als hij het doekje gevonden heeft! Later kan je het eventueel nog moeilijker maken door iets in de tuin te verstoppen. Buiten zijn er veel meer afleidingen voor de hond dus zal hij zich extra moeten concentreren. 

 

Brokjesbal

Het is ook heel leuk creatief aan de slag te gaan en zelf spelletjes te maken, zoals een brokjesbal. Deze maak je door in een grote plastic fles een paar gaatjes van verschillende groottes te maken (vergeet niet de scherpe randjes bij te schuren). De fles wordt dan gevuld met wat lekkere hondenbrokjes en aan de hond gegeven. Hij moet de fles vervolgens over de grond rollen om de brokjes eruit te krijgen. Zo zijn er met gewone huis-, tuin- en keukenspullen allerlei spelletjes te bedenken! 

 

Het spel kan beginnen! 

Hoewel het doen van spelletjes in de winter een ideale manier is om je hond lekker bezig te houden, is het natuurlijk hartstikke leuk om ermee door te gaan in de zomerperiode. Door samen te spelen en plezier te maken, werk je ook aan de band en de onderlinge verstandhouding met je hond. En dat is niet alleen goed voor je hond maar ook voor jou, want een blije hond betekent een blij baasje! 

HONDENBROKKEN.NL

Fout, geen product gevonden..
Fout, geen product gevonden..
Google Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 17 beoordelingen